1.

 

In 2023 viert RICK zijn 75-jarig bestaan. Een mijlpaal om trots op te zijn. De Weerter muziekschool groeide uit tot een kunstencentrum, met naast muziek ook beeldende kunst, dans en visuele media, dat niet meer weg te denken is uit deze regio. Of het nu gaat om amateurkunst of projecten in het onderwijs en het sociaal domein.

Goudeerlijk

Elke dinsdagochtend loopt de balletzaal van RICK vol met cliënten van PSW en leerlingen van vso-school De Maaskei. Ze dansen zoals alleen zíj dat kunnen. Enthousiast, puur en ontwapenend. In het Special Danceteam staat niet hun beperking, maar hun talent centraal. Het vermogen om volkomen zichzelf te zijn. Samen met hun docenten werken de dansers aan een productie die in november in première gaat in het Munttheater. En dat is nog niet alles, weet Frank Rademakers. Met hun bijzondere talent gaan zij ook teambuildingactiviteiten opluisteren bij bedrijven. “Normaal gesproken voelt het heel ongemakkelijk als een vreemde je vraagt om op te staan en mee te dansen. Bij het Special Danceteam ligt die drempel aanzienlijk lager.” De directeur-bestuurder van RICK heeft het aan den lijve ervaren. “Deze mensen zijn goudeerlijk en stralen van top tot teen. Hun onbevangenheid raakt me. Daardoor wordt het voor mij ook veel makkelijker mezelf open te stellen.”

De ommekeer

Met dit voorbeeld illustreert Frank de ontwikkeling die RICK in 75 jaar tijd heeft doorgemaakt. De Weerter muziekschool van weleer - door broeder Wendel Jordans opgericht op 6 april 1948 - is uitgegroeid tot een regionaal kunstencentrum in de breedste zin van het woord. “Het draait bij ons allang niet meer alleen om ondersteuning van muziekverenigingen of amateurkunst. Naast de vele cursussen die we aanbieden aan de Wilhelminasingel en op andere locaties in de gemeenten Weert, Nederweert, Cranendonck en Heeze-Leende leggen we de verbinding met het onderwijs en de maatschappij. Alleen vorig jaar al bereikten we gedurende een turbulent jaar door corona bijna 5000 basisschoolleerlingen en ruim 1600 middelbare scholieren en mbo’ers in de regio. Via educatieve programma’s op school en inspirerende activiteiten in de wijk delen we onze kennis en liefde voor kunst, ontwikkelen we talent en brengen we belangrijke thema’s onder de aandacht.”

2011 was het jaar van de ommekeer, zo herinnert hij zich nog goed. De cultuursector verkeerde in zwaar weer. Staatssecretaris Halbe Zijlstra kondigde een jaarlijkse bezuiniging van tweehonderd miljoen euro aan. In die moeilijke en onzekere tijd toonde RICK veerkracht en zette het een nieuwe stip op de horizon. “Om onze instelling weer levensvatbaar te maken, hebben we de blik meer naar buiten gericht en onze mindset veranderd. Kunst is voor ons niet alleen een doel op zich, maar ook een instrument om doelen in het onderwijs of de maatschappij te bereiken. Via kunst en cultuur helpen we kinderen, jongeren en volwassenen om hun talent te ontdekken en zichzelf, elkaar en de wereld beter te begrijpen. Kunst ontspant, vermaakt, ontroert, inspireert en verbindt; het brengt mensen op zóveel manieren bij elkaar en in beweging.”

Trots

Voor Frank voelt het als een voorrecht dat RICK zo’n brede functie voor de regio mag vervullen. “Daarnaast ben ik onze eigen medewerkers en ook de gemeenten en onze cultuurpartners enorm dankbaar. Zij hebben zich opengesteld voor verandering en onze nieuwe koers om kunst- en cultuureducatie in te zetten voor de hele gemeenschap omarmd. Samen hebben we RICK weer tot bloei gebracht. Daar mogen we hartstikke trots op zijn.”

Kunst als recht

Vanaf 1986 werkte Frank Rademakers 26 jaar als slagwerkdocent bij RICK en zijn voorgangers, de Academie voor Muziek en Dans en Streekmuziekschool Weert. Na een uitstapje van acht jaar keerde hij in januari 2020 als directeur-bestuurder terug op het oude nest. Het voelde als thuiskomen. “Het meest trots ben ik nog op onze duurzame kwaliteit die RICK in al die jaren nooit uit het oog is verloren. Onze professionele vakdocenten, die allemaal kostbare kennis en ervaring met zich meebrengen, bieden talent een podium om te groeien en stralen. Niets is mooier, zo weet ik uit eigen ervaring.”  

Richting de toekomst wil RICK zich verder profileren als dé cultuuraanbieder in deze regio. Eenvoudig wordt dat allerminst, weet Frank. “Het zijn roerige tijden. Door de dalende koopkracht wordt het een flinke uitdaging om onze kwaliteit op peil te houden en ons cultuuraanbod voor iedereen toegankelijk te houden. Toch is dát de missie. Wij vinden dat elk mens recht heeft op cultuureducatie. Kunst brengt zóveel moois en dus zoeken we de verbinding met verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Bij RICK bieden we hen de mogelijkheid om samen te genieten. Luisteren naar muziek. Kijken naar toneel en dans. Tekenen en schilderen. Bewegen. Verhalen vertellen over vroeger. Even loskomen van de dagelijkse zorgen en genieten van het hier en nu. Samen ontdekken wat er wél nog is. Het is prachtig.”